Първи президентски дебат между кандидатите за голямата власт в Съединените щати Джо Байдън и Доналд Тръмп.

Двамата основни претенденти за Белия дом застанаха в телевизионното студио на Си Ен Ен без публика само пред водещите журналисти на дебата. Той продължи 90 минути.

Байдън и Тръмп не стиснаха ръце в началото на дебата.

Кандидатите за президенти обсъдиха горещи теми за Съединените щати като миграцията, абортите, растящите цени на стоките и войните в Украйна и в Близкия Изток.

Днешният дебат е уникален поне в две насоки - никога досега не са се сблъсквали двама претенденти за Белия дом в такава напреднала възраст и никога досега Си Ен Ен не е била домакин на президентски дебат.

90-минутният телевизионен сблъсък се проведе много по-рано от всички съвременни президентски дебати - повече от четири месеца преди изборния ден на 5 ноември.

 

Ключовите моменти от дебата

Началото на дебата сякаш беше в полза на 78-годишния Тръмп, който изглеждаше силен и енергичен в сравнение с 81-годишния Байдън, който говореше с дрезгав глас, често прекъсваше речта си и редовно кашляше. От Белият дом съобщи преди дебата, че президентът е настинал.

Дебатът между Джо Байдън и Доналд Тръмп
Снимка: Reuters

Все пак във втората половина на дебата Джо Байдън влезе в релси, когато атакува Тръмп заради характера му.

Двамата взаимно се обвиниха, че са престъпници.

„Единственият човек на тази сцена, който е осъден престъпник, е мъжът, когото гледам в момента“, каза Байдън и след това обвини Тръмп за интимните му отношения с порнозвездата Сторми Даниелс, докато съпругата му е бременна.

В отговор Доналд Тръмп повдигна като тема скорошната присъда на сина на Байдън, Хънтър, за това, че е излъгал за употребата на наркотици, за да си купи оръжие.

Миг по-късно Байдън отбеляза, че почти всички бивши членове на кабинета на Тръмп, включително бившият вицепрезидент Майк Пенс, не са подкрепили кампанията му.

„Те го познават добре, защо не са го подкрепили“, каза още Байдън.

И двамата кандидати се опитаха да защитят представянето си по ключовия въпрос в надпреварата за избиратели - икономиката.

Това е труден въпрос за Байдън като действащ президент, управляващ икономиката във време, когато избирателите са ядосани от по-високите цени на храните и газа.

Дебатът между Джо Байдън и Доналд Тръмп
Снимка: Reuters

Подходът на Байдън беше да обвини Тръмп. Бившият президент, каза той, му е оставил "ужасна" икономика и обясни, че работи за намаляване на инфлацията.

Тръмп посочи, че инфлацията „напълно убива“ и обвини Байдън в бездействие.

Гласоподавателите в момента изглежда са съгласни повече с Тръмп, отколкото с Байдън, като анкетите показват, че подкрепят управлението на Тръмп в икономиката. Регистрираните избиратели в САЩ подкрепят Тръмп по въпроса с 43% срещу 37%, според проучване на Reuters/Ipsos този месец.

„Очевидно най-големият фактор е, че Байдън все още изглеждаше стар, дрезгав и по-малко последователен, отколкото когато се кандидатира последния път“, каза Мат Гросман, професор по политически науки в Мичиганския държавен университет.

„Не мисля, че Тръмп наистина направи нещо в дебата, за да си помогне. Той говореше на вече съществуващите си поддръжници“, добави той.