"Започна нова глава на американския ангажимент в Афганистан. Глава, в която ще водим с нашата дипломация. Военната мисия приключи. Започна нова, дипломатическа мисия", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен след окончателното изтегляне на американските военни сили от страната.

Часове преди крайния срок Съединените щати вече завършиха евакуацията на силите си от Афганистан.

По думите на шефа на централното командване на американските войски генерал Франк Маккензи Вашингтон и съюзниците му са успели да евакуират 123 000 цивилни, от които 6 000 американци.

Държавният секретар Антъни Блинкън съобщи, че между 100 и 200 американци все още чакат евакуация и че Съединените щати са настояли талибаните да спазят обещанието си да позволят на хората да отпътуват свободно от Афганистан.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която призовава талибаните да осигурят безопасно преминаване на желаещите да напуснат страната.

Последният военен самолет С17 с американския посланик на борда напусна Афганистан малко след полунощ. Пентагонът разпространи снимка на последния американски военнослужещ, генерал майор Крис Донахю, който се качва на машината. 

В същото време шумна стрелба отекна в Кабул - талибаните празнуваха американското изтегляне. 

Освен финала на евакуацията, изтеглянето слага край и на близо 20-годишното американско присъствие в Афганистан.

В кратко съобщение американският президент Джо Байдън благодари на всички, участвали в евакуационната операция, продължила 17 дни, и заяви, че ще направи официално обръщение по-късно този вторник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!