Катер на датската брегова охрана е направил 112 снимки на руски кораби, които са плавали близо до газопроводите "Северен поток", четири дни преди експлозиите.

Датски вестник се е обърнал към датския щаб на отбраната с молба да провери файловете, посочва германската медия t-online.de.

Местното издание отбелязва, че е поискало достъп "до снимките и видеозаписите на руските кораби, направени от катера на датската брегова охрана "П526 Нюмфен" на 22 септември 2022 година", предадоха ДПА и БТА.

Изданието обаче не е получило разрешение за достъп до файловете заради официалното разследване, което се води от властите по случая с експлозиите. Въпреки това вестникът е получил отговор във връзка със запитването си, че са "идентифицирани 112 снимки и нито един видеозапис".

В края на септември 2022 г. бяха открити общо четири теча по газопроводите "Северен поток-1" и "Северен поток-2", възникнали в резултат на експлозии близо до датския остров Борнхолм в Балтийско море. Властите подозират, че това е било саботаж, но все още не е ясно кой е отговорен за взривовете. Германия, Швеция и Дания започнаха разследвания по случая.