Голям свръхсекретен ядрен бункер от Студената война, който е скрит дълбоко в гора в Северна Дания, ще бъде отворен за посетители

Подземното убежище, в което всичко е непокътнато като в капсула на времето, е превърнато в музей, предаде АП.

Бункерът е построен между 1963 и 1968 г. по настояване на НАТО след съветските ядрени опити и Карибската криза.

Regan Vest е разположен на почти 400 км северозападно от Копенхаген и е бил проектиран да приюти датското правителство и действащия монарх в случай на ядрена война.

Сгушен под дърветата, на 60 метра под хълм, той е трябвало да бъде "последният бастион" на демокрацията в Дания, коментира директорът на музея Ларс Кристиан Норбах.

"Водородната бомба напълно промени ситуацията по отношение на това как може да се реагира на ядрена атака. Бункерите, които вече съществуваха, по никакъв начин не можеха да издържат на взрива. Така че трябваше да се направи нещо ново", казва кураторът на музея и историк Бодил Франдсен.

Оцеляването на правителството в случай на ядрена катастрофа е от съществено значение за суверенитета на нацията.

"Докато има правителство тук, което може да претендира за контрол над поне част от страната, и

"Капсула на времето"

За първи път бункерът е разкрит пред света през 2012 г.

Разхождайки се по дългите, сводести коридори, посетителите виждат основната спалня, предназначена за монарха, кафенето, правителствената конферентна зала и декорите в стил 60-те години на миналия век в слабо осветения салон.

"Това е капсула на времето от документи, моливи, всичко е там, както е било оставено", казва Норбах.

Експозицията очертава и основните събития през периода, като са изложени предмети от бита.

Посетителите на музея ще изминават по два километра по време на 90-минутната обиколка и въпреки това ще видят само около 40% от него.

"Това е много важно място от гледна точка на това да покажем на по-младите хора колко тревожни са били хората в действителност по време на Студената война", казва Франдсен.