Екземпляр, за който се смята, че е от най-редкия вид китове в света, е изхвърлен на плаж в Нова Зеландия, предаде Си Ен Ен.

Китът е толкова рядък, че от 19-и век на науката са известни само 6 екземпляра. За 5-метровия кит, намерен на 4 юли на плаж на Южния остров, се смята, че е кит с лопатовидни зъби.

Ако това е така, учените за първи път ще имат възможност да направят дисекция на едно от тези същества, което може да им даде безпрецедентна представа за вида.

„Този вид кит е изключително рядък, така че това е възможност да научим повече за това как и къде е живяло животното и с какво се е хранело. Ако успеем да научим повече за тези аспекти, ще се доближим до разбирането дали видът е застрашен и на какви заплахи може да е изложен“, казва Хана Хендрикс, технически съветник в Департамента за опазване на околната среда на Нова Зеландия.

Департаментът за опазване на околната среда на Нова Зеландия съобщи на 15 юли, че на 4 юли е получил сигнал за труп на кит близо до малко селце на източния бряг на острова.

 

След проверка и консултация с експерти по морските обитатели учените смятат, че трупът е на мъжки кит от вида „Лопатарка“, въпреки че са необходими още изследвания.

„От научна и природозащитна гледна точка това е огромно събитие“, казва Гейб Дейвис, оперативен мениджър на Департамента за опазване на околната среда.

Той допълни, че китовете с пикирани зъби са „най-слабо познатият вид едри бозайници в съвременността“.

„Жалко е, че не беше жив и не можахме да го изследваме в живото му състояние, но следващото най-добро е прясна проба като тази“, каза още Дейвис.

Понастоящем китът се съхранява в хладилна камера, докато експертите решават какви да бъдат следващите стъпки.