След десетилетия в правосъдната система на Египет като магистрат Тарват Бадави успява да сбъдне една от мечтите си.

В продължение на 42 години той превръща любимото си детско хоби в една от най-големите градини с кактуси в Близкия изток.

„Една от групите растения в градината е на около 60 години и растенията са изключително специални. Няма ги никъде другаде освен Северна Америка – Тексас, Невада, както и в Мексико, Перу и Чили“, обясни 73-годишният Бадави. В градината му има половината от откритите в света видове кактуси.

„Има около 25 хиляди вида кактуси. Аз не съм специалист. Аз съм човек на правото, но успях да събера около 12 хиляди вида в продължение на един живот“, добави той.

Бившият магистрат отказва да продаде колекцията без значение каква цена му предлагат.

„Този вид и много други изключително редки никога не се продават, при никакви обстоятелства или финансови стимули, а причината е, че не са естествени. Това е генетична мутация, която възниква в растението. Първоначално то става цилиндрично и тази генетична мутация се появява по-късно, което е изключителна рядкост“, каза той, посочвайки един от видовете си.

„Можеш да имаш 10 хиляди вида, а мутация ще се появи само при един. Това е като печеливш билет от лотарията. Рядкостта е изключителна“, каза още Бадави.