Момче и момиче оцеляват по чудо при нападението на „Хамас“ на музикалния фестивал в Израел, когато стотици други загиват, много са ранени и все още има такива, които са в неизвестност.

За тяхното спасение голяма роля може би има и последният кадър, който си правят. Нир целува нежно приятелката си Амит Бар в специално селфи, което искат да оставят за спомен на близките и приятелите си, докато мислят, че ще умрат. Влюбените лежат със затворени очи един до друг, скрити в храсти. По-късно двойката успява да се скрие в пустинята Негев.

Амит Бар публикува интимната снимка в Инстаграм, като коментира, че е цяло чудо, че са оцелели. Когато терористите пристигат на място с парапланери, делтапланери и мотоциклети, следва истински ужас за празнуващите, а Амир и Нир първоначално искат да избягат с автомобил заедно с приятеля си Зив.

Бойците на „Хамаса“ обаче вече са блокирали улиците.

„Хората вече бяха започнали да бягат и да викат, че има терористи. Бягахме като овце на заколение“, коментира Амит в Инстаграм.

„Чувахме как куршимите свистят до нас, а хората просто падаха. Преследващите терористи обикаляха навсякъде с мотоциклети, опитвайки се да ни убият. Когато аз ти казах, че нямам повече сили, ти ми каза, чe нямаме избор и трябва да продължим да тичаме. Не спряхме да бягаме, докато ти не ме бутна в храстите и със Зив се разделихме“, казва още момичето.

„Опитахме се да го извикаме при нас, но през цялото това време виждахме терористите да обикалят и да стрелят във всички посоки. Мислехме, че не можем да мръднем“, разказва Амит пред израелското издание N12.

Тогава Нир споделил идеята си за последния кадър на любовта.

„Внезапно ми предложи да си направим селфи. Ядосах се и не разбрах, но след това помислих, че ако умрем, семействата ни ще видят, че сме се обичали до последния си момент. Защите ме с тялото си и в онзи момент помислих за всички останали двойки, чиято история е приключила различно. Изстрелите минаваха над главите ни, до този момент не бях чувала звука от куршум. Терористите минаваха покрай нас и стреляха навсякъде, а ние правихме всичко възможно, за да не мърдаме и да запазим тишина", споделя Амит.

Амит и Нир се радват на живота седмици преди нападенията Снимки: Instagram/amit_bar_ •

Тя и Нир лежат неподвижни и мълчаливи в храстите, докато терористите преследват хората около тях с картечници и ракетни оръжия. И до днес няма следи от приятеля им Зив.

„Невъзможно е да осъзнаем напълно това, което преживяхме. Продължаваме да се молим Зив да се върне у дома при нас“, казва още Амит.

По време на бягството младежът се спрял, за да помогне на други.

Амит и Нир се радват на живота седмици преди нападенията Снимки: Instagram/amit_bar_ •

„Когато ракетните удари започнаха, Зив оказа помощ на две момичета, опита се да ги успокои, като им каза, че скоро всичко ще се успокои“, споделя Амит пред N12. Два часа по-късно Зив се свързал с приятелите си, за да им каже, че се придвижва с друга група.

Томас Хелм, кореспондент на The National в Йерусалим, коментира пред MailOnline в събота, че местните са очаквали ракетна атака и са били изумени от характера на пълното нападение.

„Това, което е толкова шокиращо, е креативността. Хората от дълго време се страхуваха от голям ракетен обстрел. Но приземяването с делтапланери беше нереално“, казва той.