75-тата годишнина от дебаркирането на съюзническите войски в Нормандия, събра във Франция световни лидери и останалите живи ветерани от десанта на 6 юни 1944 година. 

Церемониите се пренесоха във Франция от другата страна на Ламанша. Това е може би една от последните възпоменателни събития с ветерани, участвали в десанта. Те козируваха прави, във военни униформи, всичките около 95-годишна възраст. Този изключително вълнуващ момент наложи сдържаност от страна на пдлитическите лидери.

Дори президентите на Съединените щати и на Франция – Доналд Тръмп и Енамюел Макрон – успяха да прикрият напражението и различията в отношенията си.

95-годишният Хари Рийд и 94-годишният Джок Хютън са част от британските парашутисти, които на 6 юни 1944 г. щурмуват нацистките укрепления на френския бряг.

Снимка: btvnovinite.bg
75 години по-късно двамата ветерани отново повториха скока си.

„Това беше превъплъщение отново. Доста приятно при това”, споделя Джок Хютън.

Снимка: btvnovinite.bg
„Това не беше само въпрос на патриотизъм, въпреки че съм патриот. Но въпросът беше, че десантът трябваше да успее - и така стана”, спомня си 95-годишният Хари Рийд.

Снимка: btvnovinite.bg
В битката загиват 22 хиляди военни под британско командване. В тяхна памет на френския бряг президентът Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей заедно откриха мемориал. 

„Почти невъзможно е да си представим каква храброст се е искала в онзи ден от войниците, които встъпили в битка на този бряг”, заяви британският премиер.

Това е последната официална изява на Тереза Мей, която утре напуска поста.

„И нещо лично, позволете ми да изразя моите приятелски чувства към Тереза Мей и цялото удоволствие да работим упорито заедно и да вземем решения като й имам доверие”, сподели по този повод Макрон.

В катедралата на Байо, първия освободен френски град, бе отслужена възпоменателна служба.

Освен напрежението между Макрон и Тръмп, впечатление направи и отсъствието на двама занкови световни лидери - руския президент и германския канцлер. Отсъствието на Ангела Меркел засили спекулациите за противоречия във френско-германската двойка.