В колумбийския град Тунджа две деца създадоха псевдо-компютър от боклук в опит да си напишат домашното и да продължат образованието си.

Докато много деца на тяхната възраст се свързват със света чрез най-новите технологии, братовчедите Ани Мариана Суеска и Джъстин Мартинез използват само въображението си.

„Тъй като нямаме истински компютър, решихме, че това може да е истински компютър, който да ни разсее малко“, казва Ани Мариана Суеска.

„Екранът беше изхвърлен, останалата част беше вътре в къщата ни. Извадихме каквото имаме, за да направим компютъра“, обясни Джъстин Мартинес.

„Взехме компютъра и клавиатурата и ги скрихме, за да не ги изгубим“, каза Ани Мариана Суеска.

Компютърът не работи, направен е само от отпадъци. Екранът е кухо парче пластмаса, а клавиатурата – дървена дъска, изрисувана с въглен.
Единствената му функция е да покаже огромната пропаст между различните класи в Колумбия и как това се отразява на достъпа до образование на най-бедните.

„От училище ми казаха да оцветявам разни неща, да си напиша домашното по природознание, математика и социални изследвания“, обясни Джъстин Мартинес.

„Те получават само това в училище. Тук ситуацията е доста сложна. Ако имаме едно нещо, нямаме друго“, сподели Карън Йоана Молано – леля.

Докато пишат на измислената клавиатура и се взират в празния екран, Ани и Джъстин не спират да мечтаят за истински компютър.