След проливните дъждове и тежките наводнения ситуацията в Дубай вече се нормализира. Интензивните валежи наводниха улици, изкорениха палми и разрушиха фасади на сгради. Водите заляха домове и предприятия. Подобни дъждове не са наблюдавани в Близкия изток от 1949 г. насам.

В емирството, което е популярната туристическа дестинация, полетите бяха отменени, движението беше спряно, а училищата затвориха.

Дъждът е бил толкова силен и интензивен, че някои шофьори са принудени да изоставят превозните си средства насред пътищата, които бързо са се превръщали в реки.

Кадри в социалните мрежи и агенциите показват колко предизвикателна е била обстановката в Дубай през последните дни.

Въпреки че международното летище вече е почистено, днес 120 българи останаха блокирани на него.

Видео в платформата X ни показва пред какви затруднения са били изправени както хиляди други пътници, така и пилотите на самолетите и звената на летището. Пистите са буквало под вода и изглежда, че летателните машини се движат по-скоро в море, отколкото по асфалт.

Второто най-натоварено летище в света

Международното летище в Дубай наскоро беше обявено за второто най-натоварено летище в света. 

Около 134 милиона пътници са летели през летищата на Обединените арабски емирства през миналата година, 87 милиона от тях са пътували само през международното летище в Дубай. ОАЕ е дом на приблизително 10 милиона души и център за пет авиокомпании.

Макар и бурята да отмина, летищните операции останаха блокирани и в сряда, тъй като пътищата за достъп не бяха разчистени, а множество авиокомпанни регистрираха закъснения на полети.

Авиокомпания „Флайдубай“ отмени всички полети до 10 часа сутринта местно време в сряда. От летището отправиха апел към хората – „да не идват към него освен ако не е абсолютно необходимо“, и допълниха, че полетите продължават както да се забавят, така и да се пренасочват.

Авиокомпания „Емирейтс” спря чекирането за пътници, заминаващи от Дубай от 8 сутринта местно време в сряда до полунощ в четвъртък поради „оперативни проблеми, причинени от лошо време и пътни условия“.

Снимка: Ройтерс

Друго видео, разпространено в социалните мрежи, показа как мебели летят от балкони. Мебели са се носели и по изкуствения канал Dubai Marina, около който са разположени небостъргачи и търговски обекти,.

Кадри, публикувани в местни медии, показаха и блокираното движение по една от основните пътни артерии - 16-лентовото шосе „Шейх Зайед“.

Снимка: Ройтерс

Луксозни автомобили са изцяло потопени в централния бизнес район Business Bay. Пътниците на метростанция в Дубай газят през вода до глезените.

"Безпомощни сме"

Услугите за доставка спряха да функционират, много жители на Дубай не можеха да напуснат домовете си поради наводнените улици, до които автомобили и пешеходци нямаха достъп. Някои жители бяха заснети да гребат с канута.

Дъждът блокира и асансьори на сгради, включително в някои от най-високите небостъргачи.

Туристка от Лондон, която е в Дубай със съпруга си и двете им деца - на две и четири години, казва, че се чувства „безпомощна“, опитвайки се да успокои децата си сред хаоса.

Жената от Лондон споделя, че 45 минути е изкачвала стълбите до своя апартамент на 27-ия етаж в сърцето на Дубай, за да намери почивка и подслон за децата си.

Снимка: Ройтерс

„Беше изтощително, а когато влзязохме в апартамента ни с гладни и уморени деца, установихме, че крановете не работят, нямаше питейна вода, а достъпът до мобилната мрежа и WiFi връзката също бяха изчезнали“, допълни още тя.

Снимка: Ройтерс

„Дъждът не е причинен от засяване на облаци“

„Дъждът не е причинен от засяване на облаци“, заявява пред Си Ен Ен служител от Националния център по метеорология на ОАЕ, слагайки край на слуховете, че хаосът е причинен от човека.

 

Снимка: Ройтерс

„Засяването на облаци“ има за цел да увеличи валежите в сухи или полусухи региони и включва „засяване“ на съществуващи облаци с вещества, които в крайна сметка помагат за предизвикването на дъжд. Обединените арабски емирства въвеждат тази практика от 1990 г. и го правят редовно през последните няколко години.

Подобно на останалата част от района на Персийския залив, Дубай има горещ и сух климат. Поради това валежите са редки, а инфраструктурата на града не успява да се справи с екстремни метеорологични явления.

Снимка: Ройтерс

Метеорологичните условия в Дубай са свързани в по-голяма система от бури, пресичащи Арабския полуостров и движещи се през Оманския залив. Същата система носи необичайно влажно време и в близкия Оман и Югоизточен Иран.

В Оман най-малко 18 загинаха при внезапни наводнения, предизвикани от проливен дъжд, съобщи Националният комитет за управление на извънредни ситуации на страната. Сред жертвите има и ученици.