В САЩ въвеждат нова мярка за справяне с прекалилите с алкохола – стол за изтрезняване. Фотьойлът ще бъде част от ново модерно съоръжение в Санта Клара – станция за детоксикация. 

Властите ще инвестират 12 милиона долара в преобразуването и оборудването на бивше полицейско подразделение. Проектът включва 20 стола за изтрезняване, перално помещение, душове и бар за закуски. 

Медицински сестри и психолози ще се грижат за задържаните с по-сериозни проблеми и зависимост към чашката.

„Ще се уверим, че задържаните се чувстват комфортно. Ще подсигурим топли напитки и закуски, за да им помогнем да изтрезнеят. Важно е да стабилизираме хората, преди да ги пренасочим или пуснем”, коментира областният отговорник за Санта Клара Синди Чавес.

Престоят в новия участък ще е със 190 долара по-евтин от наема на килия с полицейски надзор. Освен това органите на реда ще спестяват време да водят препилите в новото съоръжение.

Отвеждането и задържането в затвора сега отнема средно между половин и един час, а процедурата вече ще се извършва приблизително за 6 минути.

Реновацията на изтрезвителната станция ще отнеме месеци, но се очаква изтрезвителното да бъде първоначално отворено с 4 до 6 стола през септември, а през януари догодина да функционира изцяло.