Тийнейджър със Синдром на Даун влезе в историята като най-младия състезател с интелектуални затруднения, завършил маратон.

19-годищният Лойд Мартин, чието семейство е от Кардиф, се състезава в Лондонския маратон рамо до рамо с майка си, която е и негов треньор, пише Би Би Си. 

От Световните рекорди на Гинес връчиха сертификат на момчето.

„Вълнувам се да участвам в маратона. Харесва ми да съм във форма и искам да накарам приятелите и семейството ми да се гордеят”, казва Лойд.

Неговата майка споделя, че синът ѝ е постигнал мечтата си. По думите ѝ всичко е възможно, стига човек да иска.

„Беше наистина невероятно. Той тичаше в продължение на 22 км, което е най-дългото разстояние, което някога е пробягвал. Успя да накара публиката да се усмихне, те го насърчаваха. Беше трудно, но се забавлявахме”, разказва майката на Лойд.

Снимка: BBC/Family photo

Той се готви за маратона в продължение на само пет месеца. Предизвикателствата пред него обаче не са били малко. Допреди това Лойд е тичал само в парка и е бягал най-много 5 км.

Неговата майка е трябвало да направи тренировъчен план, включващ седмично дълго бягане, за да може Лойд да свикне с продължителното стоене на крака.

Тя споделя, че това постижение е от изключителна важност за хората със Синдром на Даун, тъй като през годините мнозина са се съмнявали в способностите на Лойд. И двамата си поставят за цел да променят този стереотип.

Снимка: BBC/Family photo

„За съжаление, когато имате дете с увреждания, много хора ще коментират какво може и какво не. Още от първия ден педиатърът на Лойд изготви списък със заболявания, които той вероятно би имал и предположи, че няма да може да ходи,  да говори и да се храни сам. Трябва да живеете с това непрекъснато в продължение на години, докато в един момент не осъзнах, че всъщност той може да прави много повече”, разказва майката на Лойд.

И той го доказва. Въпреки проблемите с краката и скорошната операция на сърцето, това не го спира да преследва целите си.

„Мисля, че родителите, които са в моята ситуация, просто им е писнало от този стереотип и искаме да покажем, че нашите деца са способни да направят всичко, което може да направи всяко друго дете“, казва още майката на Лойд.

Освен леката атлетика, гимнастиката е другият любим спорт на момчето. Лойд също така играе футбол.

Стажант-репортер: Дара Сапунджиева