В писмо до сръбския премиер Цветан Василев обещава да върне стъкларския завод в Парачин на сръбската държава. По този начин той ще изчисти задълженията на завода на стойност 950 млн. динара за газ и ток, предаде БГНЕС.

Информацията се появи тази вечер и на страниците на няколко местни медии. Според белградския вестник „Вечерни новини” ако сделката стане факт, сръбската държава ще вземе една осма от акциите. Тяхната стойност обаче вероятно ще се обезцени и така делът може да се окаже значително по-голям.

Според изданието, към момента заводът има поръчки и е успял да покрие част от дълговете си. Представител на профсъюза коментира, че след 10 месеца на проблеми заради непрестанния риск от спиране на тока и газта, нормалният темп на работа постепенно се възстановява.

От Министерството на икономиката съобщават, че ще чакат още три дни, съгласно последното споразумение с ръководството на завода и синдикатите за изчистване на задълженията, което трябва да стане между 10 и 15 септември. От там казват, че искат завода в Парачин да продължи да работи и всеки да изпълнява задълженията си съгласно договора и да си плаща сметките.

Ако действително заводът вече работи нормално и обслужва задълженията си, не става ясно защо Цветан Василев се отказва от него.

Припомняме, от миналата година бившият шеф на КТБ е в Белград, като на този етап отказва да се върне у нас. Заводът в Парачин беше открит месеци по-рано с бляскава церемония, която беше обилно отразена от някои медии, които днес са силно критични спрямо банкера.