Кризата с коронавируса в Германия започна да придобива сериозни размери. Броят на заразените в страната скочи на повече от 9 000, а смъртните случаи са 26. Повечето провинции въведоха сериозни ограничителни мерки.

Това накара голяма част от чужденците, живеещи в Германия, да се насочат към родните си места. Заради вируса Германия обяви, че спира да приема и бежанци.

Снимка: btvnovinite.bg

Особено затруднена се оказа ситуацията на германско-полската граница. Задръстването достигна до 60 км. От полска страна бяха разкрити четири допълнителни пунктове, но въведеният контрол бави преминаването с часове. Подобна е ситуацията и от другата страна на границата.

Снимка: btvnovinite.bg

„2 километра ни отнеха 3 часа. Задръстването на магистрала А12 е 40 км. Това е катастрофа“, казва полякът Роберт Кражичек, живеещ в Германия.

Снимка: btvnovinite.bg

В големите градове се образуваха опашки от германци, които трябва да се тестват за новия коронавирус.

Снимка: btvnovinite.bg


„Бях на ски в австрийския курорт Ишингл и откакто съм се върнал съм с лека настинка. Докато излезе резултата, съм под домашна карантина“, казва скиорът Щефан Андерл. 

Епидемиолози обявиха, че ако хората не останат по домовете си и не редуцират социалните си контакти, броят на заразените в Германия през следващите 3 месеца може да достигне 10 милиона.

Тази вечер канцлерът Меркел ще се обърне с телевизионно изявление към нацията. Дали целта на Маркел е да успокои населението, сред което паника вече има и презапасяването го показва, или ще бъдат въведени по-строги мерки като във Франция например, предстои да разберем.