Расте броят на заразените в Германия. За последното денонощие там са регистрирани близо 11 000 нови инфекции, с което общият им брой в страната достигна 929 133 души.

Продължават преговорите между ръководителите на 16-те германски провинции за постигане на обща позиция с какви мерки да продължи борбата срещу COVID-19. Те трябва да преодолеят разногласията си преди консултациите с канцлера Ангела Меркел, планирани за сряда.

Шведският премиер Стефан Льовен изрази недоволство от спазването на противоепидемичните мерки. Той призова сънародниците си да отложат всички несъществени ангажименти и събития.

"Всичко, което искате да направите, но не е необходимо - отменете го, пренасрочете го или го отложете. Така ще бъде, докато преодолеем пандемията, а дотогава това е новата норма за цялото общество, за цяла Швеция", заяви Льовен.

Швеция изненада света с нетрадиционния си отговор на пандемията, като не въведе карантини, нито наложи маските. Вместо това властите разчитат главно на доброволните мерки, въпреки че заразата в страната настъпва с ускорени темпове.

Междувременно Испания от този понеделник изисква отрицателен PCR тест за влизане в страната. Мярката важи за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и България.

Изискването е тестът да бъде направен 72 часа преди пристигането в Испания. Мярката важи при пристигане на летище или пристанище, но няма да засегне пътниците, които преминават сухопътни граници на страната.