COVID-19 пандемията промени света за едва няколко месеца, като научните изследвания за новия коронавирус и изпитания на ваксина срещу него не спират. Представяме ви накратко някои от най-новите научни изследвания за новия коронавирус и усилия за намиране на лечение и ваксини срещу COVID-19 - болестта, причинена от вируса.

Тютюнопушенето може да увеличи риска от тежка форма на COVID-19 сред младежите

Близо една трета от американските младежи изглежда имат повишен риск от това да развият тежка форма на COVID-19, като тютюнопушенето е най-рисковият фактор за тях, сочат данните от ново проучването.

Изследователите са анализирали медицинските данни на над 8000 участници, които са на възраст от 18 до 25 години, участвали в национално представително проучване за здравето от 2016 до 2018 г. 

Като цяло резултатите сочат, че 32% от анкетираните младежи се разглеждат като медицински уязвими към тежки форми на COVID-19. Сред младежите-непушачи обаче само 16% са разглеждани като медицински уязвими към заболяването.

"Усилията за намаляване на тютюнопушенето и употребата на електронни цигари сред младежите вероятно биха намалили уязвимостта им към тежки заболявания", казват авторите на проучването, публикувано в списание Journal of Adolescent Health.

"Нашият анализ предполага, че рискът от тютюнопушенето и употреба на електронни цигари е най-висок сред младежите, които са мъже, бели и с по-ниски доходи и които са напълно или частично неосигурени", допълват експертите.

Коронавирусът рядко може да премине през плацентата

Не е ясно дали коронавирусът може да премине от утробата на майката в плода.

Сега медици във Франция съобщават за много рядък случай, който предполага предаването на новия коронавирус през плацентата. Изследването, публикувано в списанието Nature Communications, описва случай на бебе, преждевременно родено от майка с COVID-19.

Те открили вируса в плацентарната тъкан, както и в кръвта на майката и бебето, което предполага, че трансплацентарното предаване на новия коронавирус може да е възможно, въпреки че са необходими допълнителни изследвания. И майката, и бебето се възстановяват добре от заболяването.

Проф. Мариан Найт от Оксфордския университет заявява, че случаят не трябва да бъде основание за притеснение сред бременните жени.

"Сред хилядите бебета, родени от майки с COVID-19, само за между 1-2% се съобщава, че също са имат положителен тест за коронавируса", допълва Найт.

Обещаващи резултати от ранните тестове на нова ваксина срещу COVID-19

Експерименталната ваксина на Moderna Inc. (MRNA.O) за COVID-19, наречена mRNA-1273, е безопасна и провокира имуннен отговор при всички 45 здрави доброволци в първо проучване, проведено за първи път при хора, съобщават изследователи във вторник в списание New England Journal of Medicine.

Доброволците, които са получили две дози от ваксината, са имали нива на убиващи вируси антитела, които надвишават средните нива, наблюдавани при пациенти, възстановили се от COVID-19.

Д-р Антъни Фаучи, директор на американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания, чиито изследователи разработиха кандидата за ваксина на "Модерна", нарече резултатите "добри новини". Фаучи отбеляза, че проучването не открива сериозни нежелани странични ефекти и ваксината произвежда "разумно високи" нива на убиващи или неутрализиращи вируси антитела.

"Ако ваксината ви може да предизвика отговор, съпоставим с естествената инфекция, това е победителят", казва Фаучи пред Ройтерс. "Ето защо сме много доволни от резултатите."

Втората фаза за тестване на ефективността на ваксината в по-голяма група започна през май. Много по-голямо изследване на трета фаза за потвърждаване на ефикасността и идентифициране на редки странични ефекти ще започне този месец, като ще включва 30 000 участници. 

Отделно от това проучване, данните от друго изследване с хора в ранен стадий на ваксина, разработена от фармацевтичния гигант AstraZeneca и Оксфордския университет, ще бъдат публикувани на 20 юли, съобщава медицинското списание Lancet

Вижте още научни изследвания за COVID-19 в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!