Тревожен ръст на случаите на заразени с COVID-19 във Франция и Испания. Най-малко 7 хиляди медици в цял свят са станали жертва на вируса от началото на пандемията, сочи доклад на "Амнести интернешънъл".

Москва се готви за масова ваксинация. Русия започва последния трети етап от клиничните изпитания на препарата си срещу COVID-19, одобрен миналия месец. В него трябва да се включат 40 хиляди души. Кметът на столицата се похвали, че вече е ваксиниран.

„Само за няколко дни над 5 хиляди доброволци се записаха за клиничните проучвания“, съобщава кметът на Москва Сергей Собянин.

Този петък за първи път в научен журнал бяха публикувани резултати за руската ваксина. Експертите ги определят като "обнадеждаващи". Въпреки това, според Световната здравна организация все още никой от разработваните в света препарати не е демонстрирал нужната ефикасност от поне 50%.

Снимка: iStock

„С оглед реалистичните срокове не трябва да очакваме масови ваксинации преди средата на следващата година“, заяви говорителят на СЗО Маргарет Харис.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е бил приет в болница два дни след като даде положителна проба за коронавирус. Той е с двустранна пневмония, но състоянието му не е тежко.

А броени дни след началото на учебната година, Франция обяви, че е затворила 12 училища заради случаи на заразени.