Броят на заразените с коронавирус в Испания скочи до 102,136 души, а 864 са починалите от болестта в страната за последните 24 часа.

Жертвите на COVID-19 в САЩ вече са над 4000 души по информация на университета „Джон Хопкинс“.

Иран също надхвърли 3000 смъртни случая, регистрирайки 138 нови починали от болестта.

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов
Снимка: Ройтерс

Властите в Туркменистан са забранили употребата на думата „коронавирус“ и я изключиха от ежедневния речник, за да скрият информация за пандемията, съобщават от „Репортери без граница“. По данни на правозащитната организация, на всички средства за масова информация в страната им е забранено да ползват думата в свои публикации. „Коронавирус“ е изхвърлен от официалните брошури, които Министерството на здравеопазването на Туркменистан разпространява в учебните заведения, болниците и различни ведомства. Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията от коронавирус по света, рискуват да бъдат арестувани. Туркменистан не е обявил нито един заразен с коронавирус. „Репортери без граница“ поставиха страната на последно място в годишната си класация за свобода на словото.

Междувременно организацията създаде специално приложение „Тракер 19“, за да проследи как пандемията се отразява на журналистиката по света и да регистрира случаите на цензура.

Турция ще вземе допълнителни мерки, ако броят на заразените с COVID-19 в страната продължи да се покачва и гражданите не спазват „доброволната карантина“, заяви президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган, който досега се въздържаше от обявяването на извънредно положение най-вече по икономически причини. Тази сряда Турция изпрати доставки с медицински маски за Испания и Италия.

Министърът на жилищното строителство във Великобритания Робърт Дженрик
Снимка: БГНЕС / EPA

Великобритания си поставя за цел да тества 25 000 души за коронавирус дневно до средата на април, заяви министърът на жилищното строителство Робърт Дженрик пред „Скай Нюз“. В момента страната има капацитет за извършването на 12 750 изследвания на ден.

Катар обяви, че ще бъдат изплащани пълните заплати на работниците, намиращи се под карантина. Министърът на труда и социалната политика заяви на работодателите, че са длъжни да изпълняват правителствените нареждания и обяви, че е открита специална телефонна линия, за да могат работниците да подават оплаквания, ако правата им са нарушени.

Президентът на Русия Владимир Путин ще участва в правителствените заседания чрез видеоконферентна връзка, след като бе разкрито, че е имал контакт с лекар, заразен с коронавирус.

Крадци в Нова Зеландия са откраднали палатка, разположена в двора на болница в Оукланд, за да се извършват тестове за коронавирус. Във видео, разпространено по медиите, полицията призовава извършителите да върнат палатката и незабавно да се тестват за COVID-19.

Бившият премиер на Сомалия Нур Хусайн Хусеин е починал от коронавирусна инфекция във Великобритания.

Пощите на Япония спират доставките на пакети и писма до 150 страни заради прекъснатите полети до въпросните дестинации. Продължават пощенските услуги до САЩ, Франция и Австралия.

29 лекари и медицински работници са се заразили с коронавирус в болница в Мексико, съобщава „Ройтерс“.

Тайван ще дари 10 милиона маски на страните, които са най-силно засегнати от пандемията, включително САЩ, съобщи президентът на страната Цай Инуън.

Хонконг съобщи за случай на домашна котка, дала положителен резултат за коронавирус, съобщават от местния департамент за селско стопанство, рибарство и опазване на околната среда. Това е трети случай на домашен любимец с позитивен тест, след като преди това две кучета се оказаха носители на заразата. Котката е тествана, след като нейният собственик е дал положителен резултат за COVID-19. Засега животното е добре и не проявява никакви симптоми.  

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 184 564 34 081 371 380 2 754 609
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 184 564 34 081 371 380
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer