CME Media Enterprises B.V. (CME) анонсира, че след одобрение от хърватския регулатор, беше завършена сделката за придобиване на RTL Croatia. С добавянето на RTL Croatia CME вече притежава 6 телевизионни опeратора в 6 държави от Централна и Източна Европа, групата нараства до 42 канала и достига 49 милиона зрители. RTL Croatia в момента е номер две на хърватския пазар, с приблизително 350 служители.

RTL Croatia ръководи три ефирни канала: RTL, RTL2, RTL Kockica, четири платени тематични канала - RTL Adria, RTL Crime, RTL Passion и RTL Living, както и един сателитен канал за хървати, живеещи в чужбина - RTL Croatia World. Компанията има три уеб портала - Net.hr, RTL.hr и Žena.hr. RTL също така управлява Play, най-голямата безплатна стрийминг платформа в страната. Като част от сделката, CME е осигурила дългосрочните права за запазване на използването на марката RTL в Хърватия.

Много ясна стратегическа цел ще бъде да се създаде силно сътрудничество между RTL Croatia и Pro Plus и да се генерира синергия в области като дигитализация и съдържание. Имайки предвид това, предстоят няколко промени в мениджмънта и структурите за управление, влизат в сила незабавно:

- Тонко Вайсман става новият Изпълнителен вицепрезидент - операции в Хърватска. Той е в организацията от 2007 г. и е заемал редица важни юридически и търговски позиции. Неговото назначение дава на RTL Croatia приемственост и стабилност по време на важната фаза на преход и управление на бъдещия растеж;

- Бранко Чакармиш, настоящ главен изпълнителен директор на Pro Plus, ще стане президент на управителния съвет на RTL Croatia и главен изпълнителен директор на регион Адрия, който обхваща Западните Балкани. Бранко ще заема двойна длъжност и ще продължи да изпълнява позицията си на главен изпълнителен директор на Pro Plus, докато действа като председател на управителния съвет на RTL Croatia;

- Кристоф Майнуш е назначен за председател на Надзорния съвет на RTL Croatia и ще приложи дълбоките си познания за ефирната индустрия на RTL Croatia в тази надзорна роля.