Наводнения и свлачища, предизвикани от тропическия циклон „Семпака“, отнеха живота на 25 души на индонезийския остров Ява тази седмица, съобщи индонезийската агенция за справяне с природните бедствия, цитирана от ДПА.

В провинция Източна Ява „Семпака“ нанесе щети на 1700 постройки и принуди над 2000 души да напуснат домовете си. Убити са домашни животни и е унищожена селскостопанска земя, каза говорител на агенцията. Той допълни, че дъждовете не са спрели и че продължава разчистването от кал и отломки.

Наводненията са засегнали и град Йогякарта в Централна Ява.

Снимка: Reuters

Същевременно хиляди бяха евакуирани днес в Шри Ланка и Южна Индия заради циклона „Окхи“, отнел живота на 26 души, съобщи Франс прес.

От петък циклонът уби 13 души в Шри Ланка и също толкова в щатите Керала и Тамил Наду в Южна Индия.
Общо 11 души, предимно рибари, се водят безследно изчезнали. Близо 9000 души са получили подслон в убежища, за да избегнат силните ветрове.

Силните дъждове и вятърът със скорост до 130 километра в час предизвикаха наводнения и прекъсвания на електроснабдяването и на телефонните връзки в региона.

Метеорологичните служби предвиждат силни валежи през следващите часове.

Индийската метеорологична служба уточни днес, че силните дъждове и ветрове са засегнали Лакшадвип, група от 36 острови, допълва АП. Циклонът над Арабско море вероятно ще се засили с пориви на вятъра до 175 километра в час, а след това ще отслабне, уточни службата.