Циклонът Деби причини щети на една от малкото части на Големия бариерен риф, избегнали избелването, съобщиха учени.

Стихията, която причини разрушения в Североизточна Австралия и Нова Зеландия, отне живота на най-малко шестима души през последните седмици, прекъсна железопътни линии и нанесе тежки щети на природата.

Вредите, причинени от интензивния, бавнодвижещ се циклон, надхвърлят ползите от потенциално полезния охлаждащ ефект, съобщава отделът за изследване на кораловите рифове към Австралийския съвет за изследвания.

Избелването коралите се дължи на високите температури на водата. Те изхвърлят живеещите в тях водорасли и се калцират, заради което и побеляват. Ако коралите са подложени на леко избелване, те могат да се възстановят, в случай че температурите спаднат.

Именно това се е случило в някои южни части на рифа, където са загинали по-малка част от коралите, твърди изследване на Австралийския съвет.  

Снимка: EPA

„Възстановяването на дори най-бързо растящите корали отнема поне десетилетие, така че масови избелвания през 12 месеца не дават никакви шансове за възстановяване на рифовете, пострадали през 2016 г.”, твърди изследователят Джеймс Кери и обяснява, че голяма част от избелванията няма да се възстановят.

Безпрецедентното избелване е увредило две трети от Големия бариерен риф и е засегнало територия от около 1500 км, показват снимки от въздуха.

Рифът влиза в Списъка на световното и културното наследство на ЮНЕСКО през 1981 г. Според ООН това е обектът с най-богатото биоразнообразие и има огромно научно значение.