Най-малко 6 души са загинали, а близо 48 хил. са били принудени да напуснат домовете си в Мадагаскар, след като мощният циклон „Бацирай“ удари тази нощ острова в Индийския океан, предават световните агенции.

Бурята донесе проливни дъждове и ветрове. По-рано беше съобщено, че „Бацирай” отслабва, но опасността от наводнения и щети остава. Средната скорост на ветровете е намаляла почти наполовина до 80 километра в час.

Снимка: Reuters

Циклонът ще достигне днес до и Мозамбикския канал. Вчера вечерта „Бацирай” стигна до сушата в района Мананджари на 530 км югоизточно от столицата Антананариво. Удари района като „интензивен тропически циклон" с ветрове от 165 километра в час, каза за АФП Фали Аритиана Фабиен от Агенцията за управление на бедствия в страната, цитиран от БГНЕС.

Само час и половина, след като за първи път удари сушата, близо 27 000 души бяха напуснали домовете си, посочи Фабиен. Той добави, че Агенцията разполага с места за настаняване и храна, има планове за търсене и спасяване и медицински грижи за пострадалите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!