Една формална стъпка остава пред Европа преди, за да се сдобие с цифров сертификат за COVID-19. Следващата седмица, на 8 и 9 юни, Eвропейският парламент ще обсъди финално и ще гласува бъдещия общ документ за Съюза, който ще ни върне възможността за пътуване. 

Трите основни европейски институции: Парламент, Комисия и Съвет, постигнаха труден компромис, едва на четвъртия тур от преговорите помежду им. 

Снимка: btvnovinite.bg

След като ЕК направи предложението си за бъдещия общ европейски документ, на ход влязоха другите две институции. Парламентът се опита да защити интересите на европейските граждани. Но Съветът, т.е. страните-членки, настоя 27-те да запазят независимостта си и свободата да решават сами какво да правят.  

В крайна сметка, по настояване на евродепутатите отпадна предложеното име: „Цифров зелен сертификат“. Той не е „зелен“, а пък и европейските граждани не трябва да го свързват с придобилата популярност вече „Зелена сделка“. Затова името на документа е „Европейски цифров сертификат за COVID-19".

За съжаление, евродепутатите не успяха да се преборят напълно за другите си две основни искания.

  • PCR тестовете да са безплатни. Европейският парламент успя само да издейства 100 млн. евро, именно за тестове, за да се помогне поне на гражданите, на които се налага често да преминават граници. 
  • Държавите членки да не могат да налагат допълнителни ограничения, след влизане в сила на сертификата на европейско ниво от 1 юли. И тук трябваше да отстъпят, защото страните членки остават свободни да налагат карантина, макар и само в изключителни случаи. 

Сертификатът – шанс за възстановяване на туризма в ЕС 

Освен нашите ваканции, работните места на милиони европейци в областта на туризма, зависят от сертификата.

Още през февруари, Европарламентът сигнализира, че състоянието на туризма, в рамките на ЕС, е изключително тревожно. Така се стигна до доклад относно стратегията на ЕС за устойчив туризъм. Данните в него са стряскащи. От януари до август миналата година резервациите за пътувания са били с 92% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г. 

За авиокомпаниите спадът е с 90%. 6 млн. работни места в ЕС са били застрашени заради епидемията.

Липсата за финансиране на туризма в предложенията на Брюксел за възстановяване, е сериозен недостатък, смята Европейският парламент.

„В нашия доклад се иска финансова помощ от фондовете на ЕС, която да бъде разпределена между страните членки. Това е, ако не получим отделно перо в бюджета, както поискахме миналата година. Сега искаме Комисията да призове страните членки, регионалните и местните власти – да включат туризма и пътуванията в стратегиите за възстановяване от епидемията“ , обясни Клаудия Монтейру де Агиар (ЕНП, Португалия), докладчик на ЕП относно създаването на стратегия на ЕС за устойчив туризъм. 

Десет страни вече са свързани с портала, създаден от ЕК. Седем от тях вече заявиха, че са готови да издават сертификата : България, Германия, Гърция, Дания, Полша, Хърватия, Чехия.  

Сертификатът в България 

Цифровият сертификат, с който можем да пътуваме свободно в страните от Европейския съюз, вече е достъпен онлайн у нас. 

Можем да го изтеглим лесно и напълно безплатно от сайта на Националната здравно-информационна система. Документът може да бъде получен без електронен подпис – само от притежателите на стария вариант на документа.

В секция „Аз и моето семейство“ избираме от падащото меню „Цифров COVID сертификат". Трябва да въведем ЕГН, номер на лична карта и националния референтен номер от стария сертификат.

Потребителите, които нямат досегашния сертификат, могат да се сдобият с новия вариант през медицинското си онлайн досие. За целта обаче е необходим електронен подпис. Другите варианти за получаване на сертификата са от личния лекар или от мястото, където е поставена ваксината.