Българин, част от международен журналистически конвой, беше ранен при обстрел в Сирия.

Пострадалият – Борис Анзов от „Медия Мост България“, е бил част от група от 33 журналисти, включваща представители на Ройтерс, Си Ен Ен и други световни медии. Тя е пристигнала в Сирия по покана на руското министерство на отбраната, за да види как протича примирието в размирната страна.

Край селището Кенсабба, в провинция Латакия, чужденците изненадващо попаднали под обстрел.

Снимка: bTV

Анзов е получил наранявания по ръцете и краката, но няма опасност за живота му.

Той разказа, че на около 100 м от тях е имало взрив. „Дори видяхме как хвърчаха осколките. Беше някакъв страшен ад. В момента целият треперя, всички сме в голям шок“.

„Един руски войник се хвърли върху мен, паднахме на земята и в момента съм целия ранен. По ръцете имам леки телесни повреди. Изгубих си и едната камера“, разказа още той.

Снимка: bTV

Били са изстреляни осем снаряда, които са паднали на разстояние между 150 и 400 м от журналистите. Ранени са общо трима представители на медиите.

Според руски военни по селището, край което е станал инцидентът, са нанесени още около 20 артилерийски удара. Не е известно дали има жертви сред местното население.

Според българина снарядите, под които попаднала международната група, дошли откъм турската граница.

Това каза и официалният представител на руското ведомство Игор Конашенков.

Според сирийската армия стрелбата е била от страна на групировката „Джабхат ан Нусра“, която заедно с „Ислямска държава“, не е част от примирието в Сирия.

Снимка: bTV

Районът, в който стана инцидентът, е бил освободен преди два – три дни от руските и сирийски военни сили, заяви Анзов за bTV.

По думите му местните жители разказали, че неотдавна бойци на „Джебхат ан Нусра“ ги нападнали.

Анзов коментира, че когато пристигнали, къщите и леглата на местните все още димели.

Пратеникът на ООН за Сирия Стефан де Мистура междувременно призова Русия и Съединените щати да гарантират ефективното спазване на примирието.