Администрацията на американския президент Доналд Тръмп може скоро да задължи чужденците, които искат да посетят САЩ, да предоставят на американските власти информация за своите телефонни контакти, както и паролите си за социалните мрежи и мобилните телефони, съобщи днес в електронното си издание „Уолстрийт джърнъл”.

Според всекидневника такива мерки може да се наложат в рамките на затягането на проверките на лица, влизащи на територията на страната дори и за кратки посещения, за които неведнъж предупреждаваше Тръмп.

Пълният списък на обсъжданите мерки не е публикуван, защото все още се обсъжда. 

Една от най-спорните мерки ще бъде задължението влизащите в САЩ да предават на властите мобилните си телефони за щателна инспекция на съдържащите се в паметта им контакти и друга информация. Властите ще се интересуват и от личните съобщения на влизащите в САЩ, освен това, което е в публичните им страници от социалните мрежи. 

Вестникът припомня думи на министъра на вътрешната сигурност Джон Кели по време на обсъждания в Конгреса през февруари. „Ние можем например да се заинтересуваме: Какви сайтове посещавате? Дайте ни вашите пароли, за да видим какво правите в интернет”, каза той пред конгресмените.

„И ако те не искат да ни дадат тази информация, просто няма да влязат в САЩ”, добави той. 

Тези мерки може да се прилагат срещу граждани на всички страни, включително и съюзници на САЩ като Франция и Германия. Администрацията може да задължи влизащите в САЩ да отговарят на въпроси за възгледите си и да предоставят на на властите информация за своето финансово състояние, посочва „Уолстрийт джърнъл”.

Обсъждат се и планове за по-сериозни беседи в посолствата с кандидатите за визи и разширяване на списъка на лицата, подлежащина по-строги проверки за сигурност. 

Държавният департамент вече е дал инструкции на служителите в американските посолства и консулства по визовите въпроси да задават допълнителни въпроси на кандидатите, като например да обявят всичките си имейл адреси и акаунти в социалните мрежи, използвани през последните пет години, както и да ги разпитват за всичките им пътувания в чужбина, за работодателите им и адресите им през последните 15 години.

След като федерален съд блокира указа на Тръмп за забрана за влизане в САЩ на граждани от няколко предимно мюсюлмански страни, тези инструкции също засега са блокирани.

„Ако ние имаме някакви съмнения относно намеренията на човека, тръгващ за САЩ, той ще трябва убедително и честно да ни докаже, че има законни причини да дойде”, казва пред вестника Джийн Хамилтън – съветник на министър Джон Кели. 

Тези промени със сигурност ще предизвикат сериозни възражения както в страната – от правозащитници и други, които ще ги сметнат за твърде груби, така и в чужбина, като експерти предупреждават, че други страни могат да наложат подобни мерки спрямо американци, искащи визи. 

Служители от американската администрация обаче са убедени, че борбата срещу тероризма е неотложна задача, която оправдава такива крути мерки.