Учени идентифицираха 21 изражения на човешкото лице, което е повече от три пъти от броя, който се смяташе за известен досега. Изследователи от Университета в Охайо са използвали компютри, за да очертаят пълната палитра от физиономии, които правим.

Досега се категоризираха единствено шест базови изражения – щастливо, тъжно, изплашено, ядосано, изненадано и отвратено, предаде "Скай Нюз".

Надеждите са заключенията да бъдат пробив за когнитивни учени в проследяването на генетични и химични процеси, които регулират емоциите в мозъка.

Експертите са направили снимки на студенти доброволци – 100 мъже и 130 жени, които реагирали на устни сигнали. Фразата „току-що научи великолепни, неочаквани новини” предизвиквала „щастливо изненадано” изражение, докато думите „миришеш лошо” била посрещана с отвращение.

Анализирани са приликите и разликите в лицевите реакции в 5000 снимки. Учените се фокусирали върху ключови точки от лицето и как се местят мускулите като тези в ъглите на устните или външния край на веждите.

„Щастливото” лице се появявало по един и същ начин при 99% от доброволците, които се усмихвали широко, докато „изненадващото” се проявявало с разширяване на очите и отваряне на устата в 92% от случаите.

Изследването е установило и т. нар. „хибридни изражения” като „щастливо отвратен”, при което е набръчкване на носа с усмивка.

Новият компютърен модел би могъл да помага за диагностициране и лечение на хора с ментални увреждания като аутизъм.