Властите в Чили обявиха бедствено положение, след като изненадващите студове тези дни нанесоха щети на лозовите насаждения на стойност един милиард долара. Пострадаха и всички други насаждения, които са в процес на пролетен цъфтеж.

Сланите засегнаха централните части на Чили, където традиционно се отглеждат винени сортове грозде. Според асоциацията на производителите засегнати са между 35 и 61% от всички плодни насаждения.

„Половината от боровинките, които отглеждам, са унищожени. След като проверих, се оказа, че още 500 декара в съседство са засегнати”, оплака се фермерът Мануел Осе.

Внезапният мраз от преди три дни се определя като най-унищожителният за последните 90 години. Засегнатите производители се обърнаха за помощ към държавата, но според министъра на земеделието, Луис Майол, оценяването на щетите е труден процес.

„Загубите са огромни. Предприемаме оценяване на щетите, след като измина седмица, а ние все още не знаем колко от насажденията са засегнати”, обясни министър Майол.

След измръзванията от последните дни лозаро-винарската промишленост на Чили ще бъде силно засегната, като се има предвид, че страната традиционно се слави с производството и износа на ценено по цял свят вино, а за 2012 г. експортът възлиза на 1.8 милиарда долара.