Франция продава многоцелеви изтребители четвърто поколение Mirage 2000 на Украйна. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон, предава Ройтерс.

„Ще обучим украинските пилоти във Франция. Обикновено са необходими между пет и шест месеца. Така че до края на годината ще има пилоти“, каза президентът.

крайна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия, за да отговори на нарастващото предизвикателство за увеличаване на числеността на армията.

"Украинският президент и неговият министър на отбраната се обърнаха към всички съюзници преди 48 часа в официално писмо с думите: „Имаме нужда да ни обучавате по-бързо и да го правите на наша територия“, съобщи Макрон.

„Работим с нашите партньори и ще действаме въз основа на колективно решение“, обясни френският президент.

Четвъртото поколение изтребители

Mirage 2000 е въведен в експлоатация във френските военновъздушни сили от 1984 г. Използва се и от Абу Даби, Египет, Гърция, Индия, Перу, Катар, Тайван и Обединените арабски емирства.

Mirage 2000 има девет опорни точки за оръжейната система: пет на фюзелажа и две на всяко крило.

Едноместната версия е въоръжена с две вътрешно монтирани 30 мм оръдия с висока скорост на стрелба.

Оръжията „въздух-въздух“ включват многоцелеви ракети въздух-въздух MICA за прехващане и бойни ракети, както и бойните ракети Magic 2. MICA поддържа максимален работен обхват от 60 км.

Mirage 2000 също е оборудван да носи набор от ракети въздух-земя и оръжия, включително бомби с лазерно насочване, пише порталът Аirforce Тechnology.

Снимка: iStock

Максималната скорост на изтребителя е 2530 км/ч Обхватът и таванът на летене са съответно 1550 км и 17 060 м.