Четвърти теч в „Северен поток“ са открили от шведската брегова охрана. Новият пробив е в последната тръба от нефункциониралия„Северен поток“ - 2. Русия поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН.

Течове в „Северен поток“
Снимка: bTV

Без да представят доказателства, от руското външно министерство заявиха, че зоната на течовете се контролира от американското разузнаване. Според източници на CNN пък, европейски охранителни служби са наблюдавали руски военни кораби в района на газопроводите. Засега няма данни те да са свързани по някакъв начин с авариите.

„Няма знаци за повишена военна активност в района на Балтийско море“, заяви министърът на отбраната на Финландия Анти Кайконен.

Европейският съюз и НАТО определиха течовете като саботаж. От Брюксел се заканиха с категоричен отговор на всяка атака срещу енергийната инфраструктура. Вече са затегнати мерките за сигурност около обекти от критично значение за Стария континент.

„Газът продължава да бълбука. Според последните прогнози изтичането от „Северен поток“ - 1  може да намалее в неделя“, каза Йохан Норман, брегова служба на Швеция.

Учени предупреждават за екокатастрофа заради изливащите се огромни количества метан, който замърсява атмосферата повече от въглеродния диоксид.