Четвърти ден продължава битката с огнената стихия в Северна Македония. Вчера България изпрати помощ в югозападната ни съседка.

Пожарът, който бушува вече няколко дни в района на Пехчево и Делчево, продължава да се приближава към България. Засега обаче няма риск за пограничните селища. Български огнеборци са на място от вчера.

Продължава битата с огъня в цялата страна. Към 23 ч. има активни 10 пожара, като от българското посолство в Скопие казаха за bTV, че те все още не са овладени. Към момента няма информация за пострадали хора, а екипите на огнеборците и на доброволците остават на терен през цялата нощ, за да предотвратят нови огнища.

Правителството на Северна Македония обяви кризисно положение в страната заради пожарите, то е в сила за срок от 30 дни, считано от 5 август. По информация на посолството ни в Скопие се забранява движението на граждани в гори и горски местности.

Семейство Таковски имат вила в гората и са в шок, че пожарът ще им я отнеме. Пенсионерите идват от Скопие през лятото - на прохлада в планината, но днес гледат с ужас към огъня.

Снимка: btvnovinite.bg

"Обстановката не е никак добра. Духа сериозен вятър, който разнася огъня навсякъде. Нашите екипи са на терен, опитват се да помогнат с каквото могат", обясни посланик Ангел Ангелов.

През целия ден в боровите гори между Делчево и Пехчево възникваха и малки локални пожари, които затрудняваха допълнително работата на екипите.

"Площта на пожара е огромна – 30 км по дължина, широчина 15-20 км. Терен, който е тежък и непристъпен", обясни помощник-комендант Трайчо Метовски.

Снимка: btvnovinite.bg

"Работи се на терен и към момента не можем да кажем, че има опасност огънят да прехвърли границата", каза комисар Георги Пармаков, ръководител на българската огнеборска група в Северна Македония.