ФБР застреля един човек и арестува лидер на протестираща група фермери в американския щат Орегон. Въпреки това недоволните продължават да протестират.

Снимка: Reuters

Напрежението в щата Орегон е от години, но в началото на 2016 г. ескалира, след като група недоволни фермери окупира административната сграда на резервата Малхер.

Снимка: Reuters

Конфликтът между тях е заради ареста на двама местни земеделци, осъдени на затвор поради подпалването на стърнища и нанесяне на щети на част от резервата. Техните лидери днес бяха задържани при засада на агенти на ФБР, а 55-годишен мъж беше застрелян. Групата е отивала в съседен град, за да обсъди ситуацията с местни жители.

Снимка: Reuters

"Мирни хора отиваха на при други американци, за да разговарят за конституционните си права. И при рутинна проверка на пътя един от моите приятели беше застрелян, а друг - арестуван. Това си заслужава разследване", коментира един от протестиращите фермери Джейсън Патрик.

Снимка: Reuters

Фермерите настояват да продължат да обработват под аренда държавни земи на символични цени и често влизат в конфликт не само с властите, а с местни жители.

Снимка: Reuters