Четири от 12-те блокираните в наводнената пещера в Тайланд момчета вече са изведени, съобщи губернаторът на провинция Чианг Рай Наронгсак Осатанакорн. По-рано Ройтерс и Би Би Си информираха за 6 спасени деца, като се позоваха на местни медии, но официално властите съобщиха, че са 4. 

Снимка: Reuters

Рисковата операция по спасяването на момчетата започна по-рано днес и не е ясно колко време ще продължи.

Три от децата са били откарани в болница с хеликоптер, а едно – с линейка.

„Състоянието на първите три деца е задоволително, те са излезли от пещерата на собствен ход, били са прегледани, след което са били откарани в болница, която се намира на 60 километра от входа на пещерата. Едното от момчетата обаче се нуждае от специални грижи”, каза за bTV журналистът Панчо Благоев, който живее в Тайланд.

„Днес е денят, който чакахме толкова дълго. Първите деца вече са спасени. Операцията засега върви гладко”, каза губернаторът на Чианг Рай.

Спасените момчета са изминали около километър под вода.

Снимка: btvnovinite.bg

Всяко от тях е било придружено от двама водолази. Те се придвижвали с помощта на въже.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първата група деца са успели да излязат за около 4-5 часа. На самите водолази им са необходими 6 часа, за да се придвижат до мястото, където са децата, и още 5 часа, за да излязат от пещерата”, каза Панчо Благоев.

Снимка: Reuters

Останалите 8 момчета и треньорът им по футбол остават на мястото, където намерили убежище при наводняването на пещерата, на 4 километра от изхода.

Снимка: EPA

Ще са необходими около 10 часа за подготовка на следващия етап от операцията, съобщи Ройтерс.

13 медицински екипа, всеки от които е със собствен хеликоптер и линейка, бяха разположени до пещерата – по един за всяко от 12-те момчета и техния треньор, които бяха блокирани в пещерата от повече от две седмици.

Около 7 ч. тази сутрин медиите бяха преместени на 2 км от входа на пещерата, за да не пречат на спасителната операция.

Снимка: Reuters

Днес първо са били изведени момчетата в най-добро здравословно състояние.

Снимка: Reuters

В спасителната мисия, която протича по-добре от очакваното, участват 90 водолази – 50 чужденци и 40 тайландци.

Групата се намираше на около 4 километра от изхода на пещерата.

Снимка: btvnovinite.bg

Техният път е много труден, тъй като преминава през тесни участъци, някои от които са наводнени. През последните дни децата и техният треньор са били обучени да се гмуркат. За щастие, през последното денонощие нивото на водата спадна, което улесни излизането им.