Чешкият премиер Бохуслав Соботка подаде оставка днес, което доведе до падане на правителството, предадоха световните агенции.

Причина за това стана неговият конфликт с министъра на финансите, влиятелния милиардер Андрей Бабиш, който е заподозрян в данъчни измами, отбелязва Франс прес.

"Ще връча скоро оставката си на президента Милош Земан. Неприемливо е Андрей Бабиш да остане на поста министър на финансите", каза социалдемократът Соботка.

Бабиш, председател на центристкото движение "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), отхвърли всички обвинения срещу него за неплащане на данъци и отказа да подаде оставка като финансов министър. Той до момента не е отговорил на призива на премиера да обясни финансови практики, до които е прибягвал.

Снимка: Reuters

Твърди се, че Бабиш е използвал законови "вратички", за да емитира освободени от данъци облигации, посочва Ройтерс.

Новината за оставката на чешкото правителство дойде около шест месеца преди предвидените редовни парламентарни избори в страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Центристкото движение на Бабиш е фаворит в проучванията на общественото мнение, което отваря пътя на втория най-богат човек в Чехия към премиерския пост. Социалдемократите на Соботка са далеч назад на второ място.

Чешкият премиер не изключи възможността от предсрочни парламентарни избори, предаде ТАСС.

"Такава възможност не е изключена. За нея трябва да се договорят всички представени в парламента партии, а не само онези, които влизат в състава на управляващата коалиция", каза социалдемократът Соботка пред журналисти в Камарата на депутатите, долната камара на чешкия парламент.

По конституция президентът Милош Земан е длъжен да приеме оставката на правителството. Земан може да възложи съставянето на нов кабинет на лидера на някоя политическа сила.

Не е изключено това да бъде именно милиардерът Бабиш, който според проучванията на общественото мнение е един от най-популярните политици в Чехия.

Снимка: Reuters

От канцеларията на чешкия президент досега не са коментирали оставката на премиера. По-рано обаче, коментирайки възможността от такъв ход, Земан каза, че той би бил неразумен, отбелязва ТАСС. Чешкият президент определи евентуалната оставка на премиера като предизборна акция на неговите социалдемократи, които губят подкрепа сред избирателите.

Политолози прогнозират, че държавният глава ще се обяви против свикването на предсрочни избори.