Първите от 14-те камиона от автоколона на Международния Червен кръст и сирийския Червен полумесец пристигнаха днес в населеното място Тел Рифат, югоизточно от Африн, където има хиляди хора, избягали там заради турската офанзива срещу кюрдския анклав в Сирия, предадоха ДПА и ТАСС.

Тел Рифат все още е под контрола на кюрдските милиции Сили за защита на народа (СЗН). Регионалният представител на Червения кръст Робърт Мардини написа в "Туитър", че достигането на тази хуманитарна помощ до нуждаещите се е много окуражаваща новина.

По думите му бежанците в Тел Рифат са били "отчаяни и ужасени" от липсата на подслон и недостига на вода, храна и медицински грижи. Първите пристигнали камиони доставят хляб, одеяла и бутилирана вода, чието разпределяне е започнало.

В Женева говорителката на централата на Червения кръст Йоланда Жакме съобщи, че автоколоната превозва 25 тона предмети от първа необходимост и в частност средства за хигиена на 3000 човека, облекло за 21 хиляди деца и 2000 жени, 22,5 хиляди одеяла, 75 хиляди бебешки пелени и 2000 кухненски комплекта.

Преди няколко дни Червеният кръст достави одеяла и матраци в населените места Нубел и Захра, където също има бежанци от Африн.