Черногорски гражданин е арестуван в Португалия за контрабанда на 400 килограма кокаин на стойност около 20 милиона евро, съобщава черногороският в. "Дан", цитиран от БТА. При същата операция е арестуван и италианец.

Новината за ареста им бе предадена от италианските и португалските медии, които не посочиха имената на арестуваните.

Кокаинът с висока чистота бил открит в яхта, идваща от Карибите. Плавателният съд бил спрян за проверка от бреговата охрана на Португалия на 600 мили от Азорските острови. При обиск на яхтата, в която плавали черногорецът и италианецът, бил открити пакети кокаин с общо тегло 400 килограма.

Според португалските медии лодката била регистрирана в Триест, където също е започнало разследване по случая, тъй като се предполага, че наркотикът трябвало да бъде откаран в Триест, а оттам разпределен в различни европейски страни.

Британското и италианското разузнаване имали сведения, че в яхтата, която тръгнала към Европа, е натоварено голямо количество кокаин. Когато тя навлязла в португалски води, през нощта на 29 срещу 30 септември, бреговата охрана предприела операцията, подкрепяна от армията от въздуха.

Яхтата и двамата арестувани, които нямали оръжие и не оказали съпротива при ареста, били отведени в пристанище Портимао.

Смята се, че в контрабандата са замесени и хора от Латинска Америка.