Чехия пое от днес председателството на Съвета на Европейския съюз.

Ротационно Чехия става домакин за шест месеца след председателството на Франция.

То завърши с важното за България "френско предложение" по еврочленството на Северна Македония.

Темата не е сред основните приоритети на Чехия, но въпреки това се очаква да има приемственост.

В деня на началото на чешкото председателство - посланикът на Чехия у нас Лукаш Кауцки даде специално интервю за bTV.

Фокус на чешкото председателство ще бъдат основните предизвикателства пред Европа в момента - войната в Украйна, следвоенното възстановяване и справянето с мигрантите. И още - енергийната сигурност и устойчивост на икономиката на Европейския съюз.

“Приоритетите много повече отговарят на ситуацията в момента. Всичко, което е свързано с Украйна - дали миграционният натиск, дали регенерацията и развитието на Украйна“, заяви Лукаш Кауцки.

Еврочленството на Северна Македония и Албания не е сред основните приоритети, но ще бъде разгледано.

„Разширяването на ЕС със Северна Македония и Албания е нещо доста сложно. В момента всичко е в ръцете на политиците в Северна Македония...,доколко ще бъдат последователни“, каза още посланикът на Чехия у нас.

На церемония в София чешкият посланик символично прие председателството от френския, който коментира и Северна Македония.

„Очакваме чешкото председателство да постави крайната точка на този важен проблем“, каза Флоранс Робин, посланик на Франция у нас.

„Въпреки че не е един от приоритетите на чешка страна, има приемственост и тя е силно гарантирана от френската страна, че ще се случи“, заяви Велислава Петрова, зам.-министър на външните работи на България.

Чехия за втори път е начело на Съвета на Европейския съюз. Първият път беше през 2009 г.