Над 73 000 потребители в западната част на Ню Йорк останаха без ток, предадоха световните агенции. Предполага се, че пожар в трансформатор е причината за аварията.

Електроподаването вече е напълно възстановено, съобщи кметът на града Бил де Блазио в Туитър. Де Блазио благодари за свършената работа на сътрудниците на службите за действия при извънредни ситуации. Той каза, че е започнало разследване на причините за инцидента, продължил повече от пет часа.

По-рано губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо каза, че токът е в западната част на мегаполиса е спрял в 18,47 ч. местно време. 

Липсата на ток доведе до спиране на места на работата на метрото и до заседнали асансьори.

Снимка: EPA

Ресторанти и други заведения също останаха на тъмно. Аварията се простира от Манхатън до летище Ла Гуардия в Куинс, съобщавата местни издания. 

Потребители качваха в социалните мрежи снимки на тъмни метростанции. Пожарникари се отзоваваха на редица сигнали за заседнали в асансьори хора. Ресторанти и други заведения също останаха на тъмно.

Снимка: EPA

Напълно тъмна остана и зоната с театрите на Бродуей. Светофари не работеха на много места. Гигантските реклами на емблематичния Таймс скуеър също угаснаха. На места минувачи се опитаха да регулират движението. На две места театрални трупи пък довършиха спектакъла си на тротоара.

По ирония на съдбата спирането на тока съвпада с 42-ата годишнина от голямата авария, оставила милиони нюйоркчани без ток за 48 часа, припомнят американски издания. Големи аварии в града имаше и през 1965 г. и през 2003 г.