Крал Чарлз III забрани да се сервира гъши дроб във всички резиденции на монархията. Най-големият син на кралица Елизабет II беше похвален официално от организацията за правата на животните (PETA) за решението си да изключи известния френски деликатес Foie gras (омазнен черен дроб) от всички менюта.

Говорител на PETA съобщи, че „74-годишната кралска особа отдавна изпитва отвращение към това луксозно ястие, което се прави от необичайно увеличен патешки или гъши дроб“. От организацията уточняват още, че за да се получи този животински продукт, патиците и гъските се хранят насила, докато черният им дроб набъбне до 10 пъти от естествения си размер, преди животните да бъдат заклани.

Снимка: iStock

Гурме ястието всъщност се приготвя от увреден черен дроб – заболяването е известно като чернодробна стеатоза. Това отдавна повдига редица етични въпроси и е една от причините Чарлз, още в ролята си на принц на Уелс, да спре да го консумира.

Според кралските хроникьори във Великобритания той не консумира скъпото ястия повече от 10 години, но за пръв път неговото приготвяне се забранява официално в Бъкингамския дворец и останалите резиденции.

Проблемът е, че след като птиците навършат осем седмици, те започват да се хранят принудително с помощта на метална сонда. Това процес се повтаря няколко пъти на ден в продължава около месец, докато не се постигне желаното увеличение на черния дроб.

Медиите в Обединеното кралство припомнят, че Чарлз отдавна води активна политика не само за защита на животните, но и за намаляването на вредните емисии. Ето защо той отдавна е намалил животинските храни в неговото меню.

„От години ограничавам консумацията на месо и риба. Два дни в седмицата се храня само с вегетариански ястия, а веднъж седмично изключвам от менюто си и всички млечни продукти“, казва Чарлз той в едно интервю за Би Би Си от 2021 г.