В този час новият крал на Великобритания Чарлз III ще приеме официално съболезнования от името на британския парламент. В същото време хиляди продължават да се прощават с покойната кралица Елизабет II.

Крал Чарлз III и кралицата-консорт Камила ще получат от Камарата на Общините и Камарата на Лордовете официални съболезнования за кончината на Кралица Елизабет II.

Въпреки че Чарлз III откри последната сесия на Парламента вместо майка си, днес той за първи път влиза в него като крал. След края на церемонията кралската двойка ще отлети за Единбург, където Чарлз III ще извърви зад ковчега на Елизабет II пътя от двореца “Холирудхаус” в Единбург до катедралата “Сейнт Джайлс”.

Появиха се спекулации, че в траурното шествие ще се включат и Уилям и Кейт - принцът и принцесата на Уелс и принц Хари и съпругата му Мегън Маркъл. Такава церемония не е имало от 16. век, когато британски монарх за последно е починал в Шотландия.

В 17 часа българско време ще бъде отслужена благодарствена служба, след което гражданите на Единбург ще могат в рамките на 24 часа да се поклонят пред кралицата. По-късно Чарлз III ще има аудиенция при първия министър на Шотландия Никола Стърджън, ще посети шотландския парламент, а вечерта ще проведе бдение с други членове на кралското семейство в катедралата „Сейнт Джайлс“.