Чарлз III получи най-ценната и древна корона на Обединеното кралство на официална церемония в Единбург за обявяването му за крал и на Шотландия. Това стана в сряда, като тържествата продължиха през целия ден.

Короната, скиптърът и мечът на Шотландия са изработени от злато, сребро и скъпоценни камъни и са най-старите бижута на суверена на Великобритания. Това са предмети с огромно значение.

Короната на Шотландия
Снимка: Getty Images

Короната, която получи Чарлз, бе поставена и върху ковчега на майка му, покойната кралица Елизабет II, когато тялото ѝ бе изложено за почит в катедралата Сейнт Джайлс в Единбург.

Изработена е от шотландско злато, 94 перли и 43 скъпоценни камъка. Тя е направена за Джеймс V през 1540 г. Първата официално коронована с този атрибут е шотландската кралица Мери през 1543 г. Скиптърът вероятно е бил папски подарък за Джеймс IV. Мечът за Чарлз обаче е чисто нов, защото оригиналът от 16-и век е твърде чуплив, за да се борави с него. Наречен е на покойната му майка – мечът на Елизабет.

Mечът на Елизабет
Снимка: Getty Images

Празникът започна с шествие от Единбургския замък към катедралата „Сейнт Джайлс“. Около 100 души от всички аспекти на шотландското общество участваха в кавалкадата.

Короната, мечът и скиптърът, известни като Почестите на Шотландия, пътуваха от Единбургския замък до църквата, ескортирани от специална гвардия. Музикалният съпровод беше осигурен от шотландски военни гайди. В церемонията участваха принцът и принцесата на Уелс, които са известни като херцога и херцогинята на Ротсей в Шотландия.

Камъкът на съдбата, поставен в специалния шотландски трон, който изигра значителна роля в коронацията на краля в Уестминстърското абатство - също бе в Сейнт Джайлс за службата. Трите безценни отличия имат бурно минало. Те са извадени от замъка и скрити през 1651-1660 г., за да ги пазят от армията на Оливър Кромуел.

През 1707 г., след акта за съюз между Англия и Шотландия, са заключени в сандък и запечатани. През 1818 г. писателят сър Уолтър Скот ги намира заедно с мистериозна сребърна пръчка.

През 1953 г. покойните вече кралица Елизабет II и принц Филип пристигат в Единбург с влак. Кралската двойка минава в открита карета през града, а след това в катедралата Елизабет получава короната, скиптъра и меча. Последният път, когато церемонията е била извършена преди това, е през 1822 г. по време на посещението на крал Джордж IV.

Снимка: Getty Images

Междувременно група протестиращи от британската антимонархическа кампания Republic се събра пред катедралата „Сейнт Джайлс“.