Хиляди кубинци се включиха в най-масовите от десетилетия насам протести срещу комунистическото правителство на острова. Те излязоха на шествие в редица градове в страната с викове "Долу диктатурата!", съобщи Би Би Си.

Гражданите са разгневени от срива на икономиката, ограниченията на гражданските свободи и справянето на властите с пандемията от COVID-19. 

Демонстрациите се проведоха в момент, когато Куба преживява най-тежкия етап от кризата с COVID-19 и в същия ден, когато съобщи за нов дневен рекорд по брой на заразени и починали. Протестиращите настояваха за по-бърза програма за ваксинация срещу коронавирус.

Миналата година контролираната от държавата икономика на Куба се сви с 11%, което е най-лошия спад от почти три десетилетия насам. Tова се свързва с влиянието на пандемията и американските санкции, наложени от администрацията на Тръмп.

Снимка: Ройтерс

В отговор на шествията, полицията използва лютив спрей и физическо насилие срещу някой от демонстрантите.

Комунистическото правителство отвърна на протестите

Хиляди привърженици на правителството също излязоха по улиците, след като президентът ги призова по телевизията да защитят революцията, имайки предвид въстанието от 1959 г., което постави началото на десетилетия комунистическо управление.

Снимка: Ройтерс

"Ще защитаваме Кубинската революция на всяка цена!", възкликна в „Туитър“ зам.-министърът на външните работи Херардо Пенялвер и сподели видеоклип, на който привърженици на комунистическата партия скандират "Аз съм Фидел!", развявайки кубински знамена, отбелязва „Франс прес“.

Кубинският президент призна, че сънародниците му са недоволни от недостига на храни и лекарства и почти ежедневните спирания на тока. 

Масово недоволство и безредици

Започнали спонтанно вчера сутринта в Сан Антонио де лос Баньос , протестите бяха излъчвани на живо в социалните мрежи. В Куба по принцип единствените разрешени събирания на хора са митингите на управляващата комунистическа партия.

Протестите бързо се разпространиха в цялата страна.

"Това е денят - не можем повече да търпим това. Няма храна, няма лекарства, няма свобода. Те не ни оставят да живеем, вече сме уморени", казва пред Би Би Си един от протестиращите.

В други публикации се вижда как хората преобръщат полицейски коли и разграбват някои държавни магазини, в които цените на стоките са в чуждестранна валута. За много кубинци тези магазини са единствения начин да си купят стоки от първа необходимост и лекарства, но цените са високи, а рафтовете често празни.

За всичко са виновни… САЩ

Президентът Мигел Диас-Канел заяви, че протестите са провокация от страна на наети лица от САЩ, за да дестабилизират страната, и обеща "революционен отговор".

Снимка: Ройтерс

След кратко помирение между 2014 г. и 2016 г. при президента на САЩ Барак Обама, отношенията между двете страни се влошиха до най-ниската си точка при неговия наследник Доналд Тръмп, който засили ембаргото срещу Куба, наложено през 1962 г. след революцията. Тръмп обвини Хавана в нарушения на човешките права и подкрепа за венецуелския президент Николас Мадуро.

Снимка: Ройтерс

Щатите реагираха незабавно. Съветникът на президента Джо Байдън за националната сигурност Джейк Съливан призова кубинските власти да не използват сила срещу "мирните демонстранти, които упражняват своите универсални права".

Демонстрациите във вчерашния ден бяха най-масовите от 1994 г. насам, когато десетки хиляди протестираха на крайбрежната алея в Хавана в условията на остра икономическа криза, предизвикана от разпадането на Съветския съюз.