Авиокомпании ще увеличават цените на билетите заради поскъпването на течните изкопаеми горива (а оттам и на керосина). Това се случва в резултат на войната в Украйна, съобщава специализираното издание "Бурсие", цитирано от БТА.

Очаква се увеличение на билетите да се случи след около 6 до 8 месеца, заяви говорителят на сайта за сравняване цените на полетите "Лилиго" Гийом Ростан. По неговите думи поскъпването ще бъде от порядъка на 20-25%.

"Ер Франс-Ка Ел Ем", например, повиши цените си от 17 март за полетите на далечни разстояния. По линията Париж-Хавана поскъпването е с 40 евро при сегашна цена на билета от 619 евро отиване и връщане.

Авиокомпанията вече е купила 72% от необходимото гориво за първото тримесечие на 2022 г., а за второто - 63%, казва говорителят на "Ер Франс-Ка Ел Ем".

Не се очаква веднага да настъпи поскъпване на самолетните билети, като това ще става по различно време при отделните авиокомпании. Някои от тях използват механизъм на "покритие" от рискове от флуктуации на цените на горивото. Тази техника, наречена "хеджинг", се състои в предварително закупуване на гориво на по-ниски от пазарните цени.

Някои авиокомпании са сключили застраховки с банки, които се ангажират да компенсират евентуално повишаване на цените на горивото в определен период - най-често 6 до 9 месеца. Това обясни старши партньорът в консултантската компания "Ролан Берже", специализирана във въздушния транспорт.

Тази система използват "Ер Франс-Ка Ел Ем", "Луфтханза", "Изиджет" и "Райънеър".