Заради ограничителните мерки, наложени вследствие на коронавируса, цената на наркотиците в световен мащаб скочи.

Това се твърди в доклад на Службата на ООН за контрол на наркотиците и престъпленията. Мерките, които основно засягат цената на наркотиците са тези за граничен контрол, ограниченията на придвижването на хора и отмяната на полети.

Пандемията има смесен ефект върху производството на наркотици в различни региони и върху трафика им по суша, въздух и вода, но общите тенденции в различни страни са относително сходни. Поради нарастването на цените и спада на чистотата на наркотичните вещества - много от хората , употребяващи ги, сменят субстанциите, например от хероин на синтетични опиати или търсят лечение.

По-високият брой случаи на залавяне на хероин в Индийския океан може да означава и увеличаване на контрабандата на хероин към Европа по вода, отбеляза службата на ООН, предаде БТА.

Липсата на полети има особено голям ефект върху трафика на синтетични наркотици, включително метамфетамини, към страни като Южна Корея, Япония и Австралия. Събирането на реколтата от опиумен мак в Афганистан, който е най-големият производител на хероин в света, може да бъде нарушено, ако работниците не могат или не искат да работят.

Незасегната е само търговията с канабис, който се произвежда в района, където ще се пласира, се казва в доклада, цитиран и от ТАСС. Намаляването на международната търговия може да доведе и до недостиг на прекурсори, които се използват за производството на хероин.

В дългосрочна перспектива икономическият спад, дължащ се на пандемията, може да промени пазара на наркотици, подчертава още Службата на ООН.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 7 175 211 267 3 311
Света 12 833 505 214 786 567 035 7 473 939
Заразени* Нови Починали
България 7 175 211 267
Света 12 833 505 214 786 567 035
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer