Началото на протестите във Франция срещу високите цени на горивата беше белязан от трагичен инцидент.  

Напрежението между протестиращи и полиция рязко се покачи през последните часове. Проблемът идва от липсата на организатор на акцията и това води до хаотично движение на тълпата.

Снимка: EPA

Участничка в един от протестите е била блъсната от кола и е починала, предадоха световните агенции, като цитираха вътрешния министър Кристоф Кастанер. Трагедията се разиграла край град Пон-дьо-Бовоазен, северно от град Гренобъл във Френските Алпи.

Протестиращи устроили пътна блокада. Шофьорка на автомобил се паникьосала при вида на хората на пътя и натиснала педала за скорост, при което станал и инцидентът.

Снимка: EPA

Над 40 души бяха ранени при протестни акции. В Северна Франция 71-годишен демонстрант е в болница със сериозни наранявания, след като шофьор буквално мина през група протестиращи и избяга. По-късно беше арестуван. Близо до град Азбрук още двама бяха ранени при опит да спрат камион, опитващ се да заобиколи барикада.

Има и катастрофи в резултат на рискови манерви. Над 1000 протестни прояви се провеждат днес във Франция. Очаква се в тях да се включат 50 000 души. Формален повод за гнева им е 23-процентовият скок на масовото дизелово гориво в рамките на година до 1,51 евро за литър, но вече се чуват и множество социални искания.

Движение на „жълтите жилетки” започна в социалните мрежи като протест срещу цените на горивата. В последствие – и срещу намаляване на покупателната способност. Появиха се призиви за бойкот на банки и блокиране на градския транспорт. Днес вече протестите са насочени срещу цялостната политика на президента и правителството. Имат одобрението на над 70% от французите, основно в малки градове и села.

Вчера техни представители раздаваха листовки с местата, където се предвиждат блокади, за да не бъдат затруднени пътуващите днес.

Снимка: Reuters

Подкрепата за движението е масова и 70% от участниците в ново проучване са на мнение, че правителството не трябва да качва акциза, каквито планове вече обяви.

Опозицията в целия си спектър - от Марин льо Пен през основаните от Никола Саркови Републиканци до радикалната Левица на Меланшон, подкрепят протестите, което пък дава основание на управляващите да търсят политически мотив зад недоволството (сценарий, не твърде различен от този у нас - б.р.).

Снимка: EPA

По околовръстното шосе на Париж е предвидена протестна акция, наречена "Операция охлюв", чието име подсказва какво може да се случи с трафика там. 

В Париж няколко десетки „жълти жилетки” опитаха да стигнат до Елисейския дворец и многократно успяха да блокират Шанз Елизе