Докато някои европейски страни започват да разхлабват мерките, в други извънредното положение се удължава. Магазини, които не са от първа необходимост, отвориха в Австрия, а германците очакват до часове решение дали и при тях режимът ще стане по-либерален.

Алпийската република направи първа крачка за рестарт на обществения живот. Отвориха нехранителни обекти, които са 80 процента от търговците на пазара. Глобите, ако я тях не бъде спазвана дистанция, може да достигнат до 3 600 евро.

В Австрия врати отвориха малките магазини, градинарските и строителните вериги. А общото между клиентите е задължителната маска при пазар.

„Надявам се, вярвам и се моля на Бог, че нашите редовните клиенти ще ни посетят отново, но се притеснявам, едва ли в центъра на града ще има толкова много туристи. Ние правим половината си оборот от туристите“, казва собственицата на магазин Соня Фьолкер.

Епидемиолози виждат позитивна тенденция в Германия през последните дни.

„Епидемиологично предпочитаме училищата да отворят врати първо за по-големите учениците“, заяви ръководител на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер.

Снимка: btvnovinite.bg

И докато германците прекарват последни часове на размисъл, преди да обявят решение, съседна Франция удължи извънредните мерки до 11 май. Според президента Макрон, излизането от карантината ще става поетапно и по райони, а мерките за най-уязвимите групи ще отпаднат последни.

Снимка: btvnovinite.bg

Влошава се ситуацията в Русия, където заразените с коронавирус са над 20 хиляди.

„Ситуацията се променя всеки ден и за съжаление - не към добро. Заболелите стават повече, както и тежките случаи. Следващите няколко седмици ще са решителни“, казва президентът Владимир Путин.

Снимка: btvnovinite.bg

Мерките в Турция също се затягат със забрани за излизане през почивните дни за неопределен срок. Президентът Ердоган порица медиите, които са критикували властите за опашките пред магазините и паниката след първата такава забрана миналата седмица.

„Надявам се нашата страна да се отърве не само от коронавируса, но и от тези медийни и политически вируси“, заяви Реджеп Тайип Ердоган.

Световната здравна организация апелира страните, които смекчават извънредните мерки да го правят бавно и предпазливо.

От Академията на науките "Леополдина" в Германия препоръчват на правителството поетапно връщане към нормалния живот. Тази сряда в телефонен разговор между канцлерът Меркел и регионалните премиери на отделните провинции ще бъде взето решение, дали мерките ще бъдат охлабени и в Германия.

В Украйна църква се оказа огнище на COVID-19. Над 90 случая на заразени са регистрирани в манастирски комплекс в Киев. Починал е монах на 42 години. Митрополит Павел, настоятелят на комплекса, който миналия месец призоваваше хората да се стичат в храмовете, е признал преди дни, че е подценил проблема. Няколко духовници, сред които и самият Павел, са настанени в болница.>