Бурни ветрове в Мелбърн и австралийския щат Виктория повредиха тази нощ покриви на сгради, повалиха дървета и оставиха над 450 000 жилища без електричество.

Метеорологичното бюро съобщи, че са били регистрирани най-силните пориви на вятъра от десетилетия насам. В планината Бен Невис вятърът е достигал скорост от 117 км/ч, а в протока Бас между Виктория и остров Тасмания - 165 км/ч.

Снимка: БГНЕС / EPA

Щетите са много големи и вероятно потребителите ще останат без ток до края на тази или началото на следващата седмица. От щатската служба за аварийни ситуации отбелязаха, че са получени над 2500 обаждания за помощ, а около 300 човека са съобщили за повреди на недвижима собственост.

Едно от най-пострадалите от стихията места е Ред Хил, туристическа дестинация южно от Мелбърн, където има изкоренени дървета. Щети са нанесени и в град Аделаида, където 30 000 жилища и бизнеси са останали без ток.

Снимка: БГНЕС / EPA

Този уикенд е първият от месеци насам, в който хората ще могат свободно да се придвижват из Виктория, след като бяха премахнати ограниченията заради коронавируса, но бурята ще обърка плановете им за пътуване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!