Мощната буря „Елинор”, която връхлетя Западна Европа, взе жертва – един човек е загинал, а най-малко петнадесет души бяха ранени във Франция.

Жертвата е скиор във Френските Алпи, който бил ударен от повалено от вятъра дърво в Морийо, в департамента От Савоа.

В Северна Франция скоростта на вятъра достигна 145 км/ч – най-мощните пориви, регистрирани в района от години. Много хора качиха в социалните мрежи снимки на смачкани от повалени дървета коли и на рухнали скелета и покриви.

Франция
Снимка: Reuters

Бурята остави над 200 хил. домакинства без ток, в това число и 30 хил. в района на Париж. Там повалено дърво удари кола и рани сериозно един човек. Друг местен жител пострада тежко, когато бе издухан от сграда.

Бурята доведе до закъснения на полети на летище „Шарл дьо Гол” в Роаси край Париж. Бяха взети допълнителни мерки за безопасно отвеждане на пътниците до самолетите.

Заради поривите на вятъра Айфеловата кула беше затворена за посетители днес.

Няколко души бяха ранени, когато влак бе буквално издухан от релсите край град Ленк, южно от швейцарската столица Берн.

Ленк, Швейцария
Снимка: Reuters

Бурята стана причина за отмяна на полети в Цюрих и Базел.

Камион се преобърна на магистрала заради ветровете. Хиляди домакинства в района на езерото Цюрих останаха без ток. Пожарникари бяха извикани, за да помагат на хората за разчистване на паднали на улицата дървета. Проливните дъждове, съпътствали бурята, пък предизвикаха наводнения на някои места.

На три големи магистрали в Англия трафикът бе преустановен заради преобърнали се автомобили. Затворени за движение бяха и някои мостове. Големите вълни срутиха частично стена на пристанището на Корнуол и причиниха наводнение.

Англия
Снимка: EPA

В Западна Германия влак дерайлира близо до Люнен, след като се удари в повалено от вятъра дърво на релсите. При този инцидент няма ранени.

Магистрали край Дуисбург и Юлих бяха частично блокирани заради паднали дървета и наводнения. Зоопарковете в Мюнхен и Аугсбург в Бавария бяха затворени за деня. Заради бурята бе преустановено движението и на влака до най-високата планина в Германия, Цугшпице.

В съседна Австрия заради бурята бе отменено състезание по ски скокове.

В Холандия бурята наруши трафика на летище „Схипхол” край Амстердам. Много полети бяха отменени или отложени.

В Белгия стихията причини материални щети. Според местни хора това е била най-силната буря, която помнят. Съобщава се за изкоренени дървета и за клони, паднали върху автомобили, за множество наводнени приземни помещения и отнесени покриви, както и за селища без ток.