От днес булевардът, на който се намира посолството на САЩ в Анкара, се нарича „Маслинова клонка“, съобщи турската телевизия НТВ.

Миналата седмица столичният общински съвет одобри предложението за промяна на името. Досега булевардът се казваше „Невзат Тандоган“ (по името на губернатор на Анкара между 1929 г. и 1946 г.), но днес старата табела беше свалена и бе поставена нова с надпис Zeytindalı (Маслинова клонка).

Булевардът е разположен край северната ограда на посолството на САЩ. Адресът му обаче ще остане непроменен, защото официално се води на перпендикулярния булевард „Ататюрк“.

Властите не дадоха обяснение за решението за преименуване, но новото наименование сочи, че то е провокирано от напрежението в отношенията между Анкара и Вашингтон във връзка с операцията „Маслинова клонка“ на въоръжените сили на Турция в Сирия.

Генералният щаб на турските въоръжени сили обяви на 20 януари началото на операция „Маслинова клонка“, насочена главно срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Анкара смята СЗН за терористична организация и многократно е призовавала САЩ да прекратят подкрепата си към тях. Преди време Вашингтон доставяше оръжия на СЗН, но обеща да прекрати доставките.

През декември властите в турската столица преименуваха улицата пред посолството на Обединените арабски емирства на „Фахрудин паша“. Това стана след спор между двете страни заради откраднати от Мека пари и ислямски реликви през 1916 г., според Абу Даби. Тогава валия на тази област е бил именно Фахрудин паша.

Използвани са материали на БТА