„Ако българското вето остане, ще трябва да се съсредоточим върху вътрешни реформи. Юни е последният шанс за разрешаване на спора между Северна Македония и България“, каза министърът на външните на РСМ Буяр Османи в редовната си пресконференция, предаде кореспондент на bTV.

„Независимо от бъдещето на Европа, Северна Македония ще започне стратегически диалог със Съединените щати на 2 юни, като се фокусира върху отбраната, икономиката, енергетиката и киберсигурността“, каза още той.

„Споразумението с България остава важен стълб в по-нататъшните отношения и никой не трябва да поставя под съмнение това, но смисълът се губи в опитите за преодоляване на различията за започване на преговори“, каза Османи. След съвместното правителствено заседание между Северна Македония и България беше планирано да има още едно такова заседание, но македонският външен министър каза, че при такива условия това вероятно няма да се случи.

Президентът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски очаква от Европейския съюз да даде зелена светлина за преговорите.

„Османи продължава да не говори истината, защото това, което чуваме от София е, че със сигурност няма да водим преговори. Единственото, което може да се случи, е тази междуправителствена конференция, която е фолклор, събитие без същност. Преговорите няма да започнат, докато не уважим цялата преговорна рамка и тази преговорна рамка ще включва исканията на България, включително намесата в македонската конституция. ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи тези промени в македонската конституция, защото нямаме гаранция, че тя затваря всички отворени въпроси между България и Македония и че до членството няма да имаме повече подобни хегемонични искания от политиците в източната ни съседка“, каза Християн Мицкоски днес от Охрид.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!