Как Русия и Венецуела спечелиха рефередума в Каталуня? Борба за независимост или кибер война се води в Испания?

Преди дни Американският университет „Джордж Вашингтон” излезе с анализ на повече от пет милиона съобщения в социалните мрежи.

Изводът – руски заговор стои зад каталунската криза, а референдумът за независимост е продукт на кибер война. Предварително старателно и перфектно подготвена и осъществена от територията на Русия и Венецуела.

Снимка: bTV

Чрез фалшиви профили организаторите разпространяват невярна информация, която като огромна вълна заглушава достоверната информация. Така  обръщат общественото мнение, организират протестиращи и избиратели и променят обществените нагласи.
Целта на атаката според анализаторите била с откъсването на Каталуня от Испания да се дестабилизира Европа.Финалните заключения на анализа са направени от испанските власти. 

Анализът не би бил възможен без помощта на Съединениет щати. Дали това са договорили американският президент Доналд Тръмп и испанският премиер Мариано Рахой в овалня кабинет ден преди референдума за независимост, едва ли ще разберем. Със сигурност след срещата Тръмп подкрепи единството на кралството.

Как се задейства фалшивите съобщения?

Съобщенията и фалшивите профили се активират по команда с парола. Например една от паролите е „Венецуела поздравява Каталуня” или „Мадуро: Рахой трябва да отговаря за това, което става в Каталуня”.

Снимка: bTV

Мнипулирани са и след това са разпространени и кадрите с физическото насилие пред избирателните секции.
Тези кадри предизвикаха възмущението на целия свят и изкараха стотици хиляди испанци на улиците в знак на протест срещу арогантното поведение на Мадрид и потъпкването на правата на избирателите в Каталуня.
В референдума на първи октомври над два милиона гласуваха „за” независимост. Възможно ли е толкова много хора така лесно да бъдат манипулирани?
За избирателите в Каталуня официалната преса манипулира съобщенията. Анализът на официалните испански власти показва, че основните послания представят Испания като бананова република на ръба на гражданската война и че се разпространяват от профили зомбита.

Целта на атаката – да се  дискредитира испанската демокрация, испанските и европейските институции, либералния ред.

Снимка: bTV

Външната намеса според централната испанска власт и Съединените щати е безспорна.

Не е ясно обаче кой финансира процеса?

В испански медии се появи информация, че две от фондациите на лидери на сепаратисткото движение са финансирани с три милиона и половина евро от Сорос. Доказателства за това няма.

Според анализаторите на икономическата страна на референдума и плана за отцепване на Кталуня от кралството, основните двигатели и мотиви са икономическите интереси на автономната област, но и на върхушката политици.

Снимка: bTV

Каталуня е икономически най-развитата испанска провинция още от 19 век. В началото на буржоазната революция 90 на сто от предаческите фабрики са на територията на Каталуня. Още тогава провинцията настоява за протекционизъм от короната срещу конкуренцията на общия пазар и британските фабрики.

Тогава се заражда и каталунският национализъм.
Информация за източване на средства от обществени поръчки и изнасяне на куфарчета с пари в Андора излизат и за Пучдемон. Последното журналистическо разследване на каталунски журналисти е стопирано.

Снимка: Reuters

Духът на диктатора Франко по време на Хунтата винаги ще витае над Каталуня, убедени са местните и няма външно влияние, което да промени този факт. Спомените за испанската гражданска война и бомбардировките над Каталуня от нацистките бомбардировачи през 30-те години на миналия век са решаващи в определянето на позицията на избирателите „за” или против независимостта.

Снимка: bTV

По време на фашистката хунта да говориш на каталунски език се мята за саботаж.

Режимът ликвидира автономията на Каталуния, екзекутира лидерите й, разпуска институциите в областта. В Каталуня няма семейство, което да не е засегнато от управлението на диктатора. Затова аналогията със събитията от октомври месец е неизбежна.

Кралят на Испания Филипе не подкрепи референдума, но най-вероятно ще подкрепи решението за избори на 21 декември в Каталуня.

Каквито и да са резултатите от вота, това няма да заличи мечтата на каталунците за независимост. А само ще върне постигането й в начален етап. И ще постави централната власт пред нови предизвикателства – като например да предотврати нова кибер атака от територията на бившия Съветски съюз и Венецуела.

Снимка: bTV

Сега ще видим на изборите на 21 декември дали партиите, които казваха, че изборите са незаконни, ще участват.

С днешна дата има 2300 фирми които обявиха, че се оттеглят от Каталуня. Не си отиват техните работници изцяло, но данъците и социалните плащания ще се внасят на друго място, което ще засегне тези работници.

Президентът на „Сеат” вече обяви, че ще си измести производството на коли, ако продължават процесите на независимост. Работниците им остават безработни. Това няма как да не се отрази на резултата в урните.

Снимка: bTV

Пропагандата от Мадрид обаче още не е подготвила отговор на един от възможните варианти – каталунските националисти да спечелят отново изборите в автономната област. Така колелото отново ще се завърти.